Ajankohtaista

Uusimpia tuulia lajikekehityssektorilta, alan tapahtumista, viljamarkkinoista sekä kasvukauden aikaisia havaintoja Pakkaamon omassa viljelyssä olevien lajikkeiden käyttäytymisestä pelto-olosuhteissa:

04.02.2020

Kauden -21 kaurasadolle imua

Uusi kauramyllyn laajennus kaksinkertaistaa Fazermyllyn tuotantokapasiteetin.

Vaikka kauran hintataso on tätä kirjoittaessa verrattaen alhainen maailmanmarkkinoista ja eteläisemmän Euroopan hyvästä kaurasadosta johtuen, ei kauraa silti kannata väheksyä kesän -21 viljelysuunnitelmassa. Kotimainen teollisuus (Raisio, Kinnusen Mylly ja Fazer) ovat kaikki panostaneet mittavasti kaurankäsittelylaitoksiinsa joten kotimaan kysynnän tulisi olla myllykelpoisilla lajikkeilla jokseenkin nousujohdanteista.

 

Fazer esitti sopimusviljelywebinaarissan (04.02.2021) listan heidän prosesseissaan hyväksi todetuista kauralajikkeista, mistä löytyi mm. Matty, Avenue ja Niklas sekä lupaavien uusien lajikkeiden joukosta Taika.

15.11.2020

Keskimyöhäisten kaurojen parhaimmistoa: Taika

Ensimmäistä vuotta tuotannossamme ollut Taika-kaura tuotti viljelyvarmana lajikkeena laadukkaan sadon epäsuotuisista sääolosuhteista huolimatta.

Taika on Borealin jalostama keskimyöhäinen uutuus kaurojen lajikemarkkinoilla. Taika on luja- ja pitkäkortinen (eli myös syväjuurinen) mikä luultavasti edesauttoi sen kasvuedellytyksiä huomattavasti kesän -20 pitkän kuivan jakson aikana. Keskimyöhäisenä lajikkeena Taika valmistui kohtuuajassa ennen pahimpia syyssateita ja se päästiin puimaan tiheästä pystykasvustosta. Taikan hehtolitrapaino, mikä onkin kaurojen parhaasta päästä, helpotti osaltaan sadon varastointia ja kauppakunnostusta.

 

Taika sisätää runsaasti beetaglukaania, mikä vaikuttaa jyvän rasvahappokoostumukseen ja on sitä kautta tärkeässä roolissa jalostavalle teollisuudelle.

Yhteenvetona Taikalla on useita riskien hallintaa helpottavia ominaisuuksia niin viljelyteknisesti kuin markkinoidenkin suhteen:

- sato on korkeampi kuin aikaisilla kauroilla

- lakoriski on lujan korren ansioista pieni

- syvä juuri edesauttaa kuivuuden kestoa

- Borealin jalosteena Taikalla ei pitäisi olla don-herkkyyttä (mikäli viljelyssä on myös aikaista tai myöhäistä kauraa eriaikainen kukinta edesauttaa don-riskin hallinnassa suuremmassakin mittakaavassa)

- Hyvä hehtolitrapaino säästää varastotilaa

- Jyväkoko, ohut kuori ja korkea beetaglukaanipitoisuus takaavat hyvät markkinat elintarviketeollisuudessa

21.02.2019

Lehtiartikkeli

MT:n artikkeli käy läpi yritystoimintamme taustoja

Kyseisen jutun voit lukaista täältä.

12.03.2019

Laaduntarkastusta..

Tiedetään mitä myydään!

20.11.2019

Siemenopas 2020 julkaistu!

Oppaassa pientä juttua myös Kivistön Pakkaamosta

Lataa siemenopas tästä.