Miksi sertifioitu kylvösiemen?

 

Kylvösiemenen laatu on yksi suurimmista satopotentiaaliin vaikuttavista tekijöistä.

Sertifiointi on laadunvalvontajärjestelmä, jossa siemenestä on tarkastettu aitous, puhtaus, terveys ja tuotantoketju. Sertifioitu siemen täyttää viralliset laatuvaatimukset. Suomessa kylvösiementuotantoa valvoo Ruokavirasto, joka vastaa myös sertifiointiprosessesista.

Sertifioidun siemen laatu aikaansaadaan huomioimalla viljelykierto ja esikasvi, kantasiemenen polvelutuminen ja laatu, hukkakaurattomuus, rikkakasvien ja vieraiden kasvilajien minimointi, soveltuva puinti- ja kuivaustekniikka sekä huolellinen lajittelu ja peittaus.

Laatuvaatimukset täyttävä siemen edesauttaa orastumista ja nopeaa kasvuunlähtöä sekä tasaisten ja terveiden kasvustojen rakentumista myös haastavissa olosuhteissa. Sertifioidulla kylvösiemenellä perustetulla kasvustolla on parhaat edellytykset hyötyä täysipainoisesti muista viljelyn tuotantopanoksista ja kilpailla tehokkaasti rikkakasveja vastaan.

Kasvinjalostuksen aikaansaaman sadonlisän ohella myös parannukset uusien lajikkeiden laatuominaisuuksissa ovat viljelyn tuottavuuden kannalta oleellisesssa osassa, viljanostajien vaatimusten ja laatuhinnoittelun kiristyessä.

Sertifioidun- ja TOS-siemenen käytön kustannuksia voi vertailla kätevästi VYR:n laskurilla.
 

Milloin siemenet kannattaa tilata ja mikä on niiden toimitusaika?

 

Mikäli haluaa varmistua saataavuudesta, kannattaa uutuuslajikkeet tilata seuraavalle kesälle jo ennen vuodenvaihdetta. Varsinkin ensimmäistä vuotta siemenlisäyksessä olevia lajikkeita tarjolla rajoitettu määrä.

Toimitusajan suhteen pyrimme lähtökohtaisesti noudattamaan asikkaan toiveita. Pakkaamon toimintaa kuitenkin helpottaa jos tilaukset ja toimitukset/noudot on mahdollista hoitaa ennen maalis-huhtikuulle tyypillistä kevätruuhkaa.

Haluamaani lajiketta ei ole pakkaamonne listoilla, voinko silti tilata sitä?

 

Pakkaamomme kautta voi tilata kaikkia Tilasiemenen edustuksessa olevia lajikkeita. Maatilapakkamoiden verkostona kykenemme tarjoamaan asiakkaillemme koko lajikevalikomaa mistä toimipisteestä tahansa. Mikäli lajiketta ei ole tilaushetkellä omassa valikoimassamme selvitämme sen saatavuuden muilta pakkaamoilta ja hoidamme taravittavat logistiset järjestelyt.
 

Mikä on siementen pakkauskoko?

 

Tilasiemenen kevät- ja syysviljojen sekä palkokasvien siemenet pakataan oletusarvoisesti 600 kg:n uudelleen suljettavalla "venttiilillä" varustettuihin suursäkkeihin. Viljoja on mahdollista tilata myös 40 kg:n paperisäkeissä mutta tästä on ilmoitettava erikseen tilauksen yhteydessä.

Nurmikasvien siemenet on pakattu 20 kg:n paperisäkkeihin.

Hybridirukiit myydään 12  yksikön (unit= milj. itävää siementä) säkeissä.

Mikä vaikutus on siemenen peittauksella?

 

Kylvösiemenen peittaus on tärkeä kunnostustoimenpide, jossa siemenen pinta käsitellään peittausaineella. Peittausaine torjuu siemenlevinteisiä tauteja, kuten verkkolaikkua, nokitauteja ja lehtilaikkua sekä lumihometta syysviljoilla. Lisäksi peittauksella voidaan parantaa siemenen itävyyttä.
Tasainen peittaus laadukkailla aineilla ja oikeilla ainemäärillä on ensiarvoisen tärkeä tekijä kasvuston satopotentiaalin osalta  ja näin ollen myös tärkeässä roolissa oman tuotantomme laadunvarmistuksessa.

Peittaamme ohrat ja kaurat pääasiassa Zardex G:llä ja vehnät sekä syysviljat Celest Trio:lla.